15 redenen om te naaien

Als ik mensen vertel dat ik zelf mijn eigen kleding maak krijg ik vaak enthousiaste reacties, maar ook heel vaak de opmerking: “Dat zou ik zelf nooit kunnen”, of “Dat zal wel veel werk zijn”. Niets is echter minder waar, naaien is niet moeilijk en ook helemaal niet langdradig. Als je zelf nog twijfelt om te beginnen met naaien is hier alvast een hele lijst waarom IEDEREEN zou moeten leren naaien.

Omdat je iets uniek wil dragen, net zo uniek als jij.

Iedereen kent natuurlijk de klassieker van twee vrouwen die op een feest of in het dagelijks leven ontdekken dat ze exact dezelfde jurk aanhebben.  Door de massa productie van bepaalde goedkope kledingmerken is het heel waarschijnlijk dat het je al wel eens overkomen is. Dat is natuurlijk geen leuk gevoel, zeker als het om een speciale gelegenheid gaat. Bovendien is iedereen anders, hebben we allemaal onze eigen smaak, ons eigen figuur en onze eigen wensen over hoe de kleding die we dragen moet zitten. Daarom is zelf kleding maken een unieke kans om kleding te maken die volledig bij onze wensen past: laat je creativiteit stromen en maak dat unieke stuk waar men nog jaren later over zal praten, of grijp je kans en maak nu eindelijk dat vestje dat perfect bij je favoriete broek past en waar je al jaren naar op zoek bent.

 

Omdat niemand anders dan jijzelf bepaalt wat je draagt

Deze reden sluit een beetje aan bij de vorige. Maar soms vind je gewoon echt de kleren die je wil dragen niet in de winkel. Misschien heb je een voorliefde voor retro stijlen of draag je graag flodderkleren. Als iets niet in de mode is is het vaak moeilijk te vinden in de winkels. Denk maar aan dat jaar dat truien met korte mouwen ‘in’ waren. Misschien wel mooi, maar toch vooral onpractisch. Ik heb uren gezocht naar een trui met lange mouwen die me paste en uiteindelijk toch een exemplaar met korte mouwen gekocht, dat ondertussen ook al jaren bijna ongedragen in de kast ligt.

 

Omdat je je eigen kleding kan herstellen of aanpassen

Naaien is enorm nuttig, je kan je kleding gemakkelijk herstellen als ze kapot is. (Nee je hoeft geen jaren met kapotte jaszakken te blijven rondlopen) of aanpassen als ze niet helemaal naar je zin is. Versmal of verkort dat perfecte coctailjurkje en voorkom zo een fashion disaster.

Je zou zelfs kunnen stellen dat naaien goed is voor je budget: kleding die je herstelt hoeft immers niet zo snel vervangen te worden en een miskoop kan nog worden rechtgetrokken. Ook kan je op deze manier beter omgaan met veranderingen in je figuur. Als je een paar kilos afvalt of bijkomt hoef je niet heel je garderobe te vernieuwen maar kan je een aantal van je favoriete stukken gewoon verstellen. Verandert je maat opnieuw? Geen probleem dan veranderen we het kledingstuk ook opnieuw.

 

Omdat het veel voldoening geeft

Iets dragen wat je zelf gemaakt hebt geeft je een warm gevoel vanbinnen. Je voelt je trots, gaat rechter lopen en wil met de wereld delen: kijk eens wat ik kan! Ook tijdens het naaien kan je een enorm fijn gevoel krijgen omdat je iets nieuws geleerd hebt of een stap hebt afgemaakt. Elke keer dat ik een jeansbroek naai ben ik stap per stap verrukt over de leuke afwerking van mijn project: wat een mooie contrasterende doorstiklijnen, kijk eens ik heb achterzakken gemaakt. Zo zweef je van overwinning tot overwinning naar een prachtig eindresultaat dat je met veel trots zal dragen.

 

Omdat je kleding verdient die ook echt past

Iedereen heeft zijn eigen unieke lichaam, dat wil ook zeggen dat de kleren die voor mij perfect passen voor jou niet zullen passen, zelfs al zijn we even lang, of hebben we dezelfde taille of borstomtrek. We zitten allemaal in elkaar met iets andere verhoudingen en dat maakt ons allemaal zo mooi. Confectiekleding lost dit ‘probleem’ op door kleding te ontwerpen op een gemiddelde lichaamsbouw. Je zal vast wel al gemerkt hebben dat kleding in bepaalde winkels altijd te lang is en in andere winkels misschien juist te kort. Over het algemeen genomen wordt er meestal ontworpen voor vrouwen met een B of C cup en een lichaamslengte van 165. Ben je veel kleiner of groter dan dat zal je maten moeten nemen die ook veel kleiner of groter zijn, waardoor je kleding op andere plaatsen misschien veel te groot zal zitten of je er misschien zelfs helemaal niet meer inpast. Daarom is kleding maken zo fantastisch, met een paar vuistregels en kennis over je eigen lichaam maak jij kleding die jou past, in plaats van je krampachtig te wringen in een vorm die door de winkels is opgelegd. Droom niet langer van een ideale maat die je lichaam moet hebben: maak de ideale kleding voor jou op maat van jou lichaam.

 

Omdat je weet dat de kleding die jij draagt op een eerlijke manier geproduceerd is.

Grote kledingwinkels zijn vaak milioenenbedrijven. Ze produceren hun kleding in lage loonlanden waar de regels voor een eerlijke en veilige tewerkstelling vaak anders zijn dan hier. Uitbuiting is een ruim begrip. Voor alle duidelijkheid: het kost minstens 3 uur om een t-shirt te maken, en de stof zal algouw ook enkele euro’s kosten. Toch zijn er veel t-shirts op de markt die goedkoper zijn dan dat.

Heel weinigen hier zijn bereid om een eerlijke prijs te betalen voor kleding, dat is ook logisch als er zo’n groot aanbod aan kleding is dat wordt verkocht tegen weggooi prijzen. De kwaliteit is vaak navenant en dat zorgt dan weer voor een grote afvalberg. Het enige doel van kledingproducenten is kleding verkopen, en dat kan alleen maar als kleding verslijt en mode veranderd. Door minder te gaan kopen en meer zelf te maken ga je veel nauwkeuriger nadenken over wat je koopt, waarom je het koopt en ook wat je draagt en waarom je het draagt. Veel naaisters gaan over tot het maken van capsule kleerkasten (een beperkte serie kleding die allemaal met elkaar gecombineerd kan worden en dus zo een complete garderobe vormt voor één seizoen) of maken meer en meer basics naarmate ze meer ervaring krijgen.

 

Omdat je de beste kostuums kan maken voor je (klein)kinderen.

Je wil toch je kind zien stralen in de perfecte replica van de jurk van Belle of je kleinste spruit als een draak verkleed zien rondhossen op de speelplaats. Zo moeilijk hoeft het soms zelfs niet te zijn. Bespaar jezelf een duur costuum en flans iets ineen van oude kleertjes en restjes stof of schep op met wat je allemaal kan door jou kinderen te laten schitteren.
Omdat het goed is voor je budget
Dit was vroeger zeker waar, maar spijtig genoeg kan je niet meer zeggen dat kleding die je maakt goedkoper is dan kleding die je koopt. Het is natuurlijk wel nog altijd zo dat kleding op maat duurder zal zijn dan kleding die je koopt. Naaien is wel goed voor je budget omdat je vaak je kleding meer gaat herstellen, je je eigen gemaakte kledingstukken langer zal willen gebruiken en je misschien beter zal gaan nadenken over wat je precies wil dragen. Het heeft immers niet veel zin een aantal uur te spenderen aan het maken van iets als je het ook niet echt gaat dragen. Als je iets echt speciaal wil is zelf naaien nog steeds zonder twijfel de goedkoopste optie.

 

Omdat je creatief kan zijn en helemaal zelf kan kiezen.

In de winkel zie ik heel vaak kleding liggen die ik wel leuk vind maar niet fantastisch, omdat ze de verkeerde kleur heeft, een afbeelding die me niet aanstaat, de strepen niet doorlopen, vreemde details heeft of gewoon een beetje saai is. Als je zelf iets maakt maak je ook iets dat jij helemaal in de hand hebt. Kies de perfecte stof, fantastische details en sprenkel er nog een dosis liefde over die je helemaal zal doen stralen.

 

Omdat het goed is voor de natuur

Bedachtzamer kleren kopen is goed voor de natuur. Je kleding herstellen en dus langer dragen is dat ook. Vervang die kapotte rits in plaats van de hele jas, kort je rok in als je hem niet meer draagt om hem een andere look te geven. Herstel scheuren in je kleding (of die van je kinderen) in plaats van toe te geven aan die lopende rekening jeansbroeken. Je kan er zelfs een coole patch opzetten om het helemaal fantastisch te maken.
Omdat je iets nieuw wil leren.

Naaien is niet moeilijk, toch lijkt het voor beginners heel eng. Het is een beetje zoals leren autorijden: dan heb je ook vaak in het begin het gevoel alsof de auto met jou gaat rijden in plaats van andersom. Maar ook voor mensen die al langer bezig zijn blijft er telkens wel weer een nieuwe techniek of stof te ontdekken. Je kan jezelf altijd net zoveel of zo weinig uitdagen als je zelf wil. En als je iets nieuws doet en het lukt: dan voel je je natuurlijk helemaal geweldig.

 

Omdat het rustgevend is

Ik zal niet ontkennen dat ik al een paar keer vloekend achter de machine heb gezeten (knip bijvoorbeeld twee linker broekspijpen als je al weinig stof hebt of een gat in een geborduurde kanten sleep voor een trouwkleed). Maar over het algemeen is naaien rustgevend. Je weet wat je gaat doen, je hebt je stappenplan klaar, je moet alleen de instructies volgen. Ondertussen kan je nadenken over wat je nog allemaal gaat maken, babbelen met je vrienden of luisteren naar een audioboek of je favoriete cd. Helemaal goed toch?
Omdat het een uitdaging is.

Naaien is niet moeilijk, maar je moet er wel je hoofd bijhouden. Je kan er natuurlijk voor kiezen om gewoon te doen wat er op je instructieblad staat, maar veel leuker is het als je dingen lekker gaat veranderen en je helemaal aan het experimenteren slaat. Verander de mouwen van dit patroon door die van een ander, deze rok is mooi maar het lijfje is lelijk, hoe maken we daar een mooie jurk van? Dit soort uitdagingen zijn op zich niet moeilijk maar moet je toch altijd even over nadenken. Als je patronen gaat aanpassen komt er soms wel een beetje wiskunde bij kijken. Voor sommigen onder ons is dat net wat naaien zo interessant maakt en die zullen wellicht ooit de stap zetten naar zelf patronen ontwerpen. Anderen houden zich liever bij wat er in de instructies staat en dat is ook helemaal ok, ieder kiest wat hij zelf wil.
Omdat het een oude traditie is

Ik heb de naaimachine van mijn oma gekregen, en zij leerde op school naaien. Haar moeder en grootmoeder leerden ook naaien en maakten waarschijnlijk een groot deel van hun kleding en de kleding van hun kinderen zelf. Mijn Bomma maakte haar eigen trouwkleed en dat van haar zus en daar is ze tot op de dag van vandaag terecht trots op. Omdat naaien uit het algemeen onderwijs geschrapt is kunnen er steeds minder mensen zelf hun eigen kleding maken of verstellen, het is niet langer een vaardigheid die vanzelfsprekend is, en gelukkig ook niet langer een vaardigheid voorbehouden tot vrouwen. Toch zou het spijtig zijn om deze traditie te laten verdwijnen. Spreek je grootmoeder maar eens aan, ze heeft vast nog wel wat leuke verhalen over hoe ze zelf geleerd heeft te naaien op school.

 

Zoals je kan lezen zijn er meer dan genoeg redenen om te naaien, het belangrijkste blijft natuurlijk dat je plezier hebt aan een mooie hobby waarbij je prachtige dingen kan maken die andere mensen blij maken. kortom iedereen naait eigenlijk vooral gewoon omdat het leuk is