Hoe herken je een vintage jurk (of kwaliteit retro)

In een vintage jurk vinden we vaak een aantal specifieke elementen terug die de jurk het gewenste silhouet geven. Deze technieken zijn gebruikt met als doel de jurk meer stabiliteit te geven en draagbaarder te maken maar bepalen ook de vorm van het kledingstuk.Dit maakt oude jurken vaak van betere kwaliteit, natuurlijk kan je het ook gewoon allemaal zelf doen.

stevig katoen als basislaag met polyester balleinen als tunnel voor sterkere plastieken balleinen.

1. Stevige katoenen interfacing of voering

Een tussenlaag of voering laag van katoen wordt soms gebruikt om meer structuur te geven aan een dunne soms doorschijnende stof. Niet alleen wil je natuurlijk niet dat iedereen kan zien welke kleur ondergoed je aanhebt onder je jurk, de stof zorgt er ook voor dat de wijde rok vanzelf meer volume krijgt. Bovendien kan het nauw aansluitend lijfje nu ook echt dienstdoen als stevige onderkleding.
2. Balleinen
Alle jurken zonder mouwen werden vroeger gemaakt met een vorm van balleinen. Dit zorgt ervoor dat de jurk op zijn plaats blijft als je beweegt en niet afzakt of ronddraait. Het is belangrijk dat de jurk zelf wel ruim genoeg is om te blijven bewegen maar de balleinen zorgen ervoor dat alles netjes op zijn plaats blijft.
tailleband (foto sewaholic)
3. Tailleband
Deze extra interne riem zit strak rond je taille. Je verankert de jurk op je taille zodat de structuur van onderaf gedragen wordt en niet afzakt of zo strak zit dat je helemaal platgedrukt wordt.
Stiekem vleugje kleur

4. (Losse) petticoat

Het wespentaille silouhet van de jaren 50 wordt vooral gemaakt door het sterke contrast van de nauwsluitende lijfjes met de sculpturale rokken. Door een onderrok van tulle te dragen wek je de illusie van volume en een kleurrijke petticoat zorgt voor een leuk extra origineel kantje aan je outfit
5. Geen blinde rits
Ik ben een enorme fan van blinde ritsen, ze zijn erg onopvallend en geven de mooiste afwerking aan je kledingstuk. Spijtig genoeg zijn ze niet erg sterk en niet bedoeld om veel kracht op te vangen. Als je lijfje erg strak zit kan een blinde rits splijten (en het laatste wat je wil is letterlijk uit je kleren barstten). Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat je jurk niet past, de rits was gewoon niet gemaakt om zo’n dramatisch silouhet te ondersteunen.
6. Extra laagjes waar nodig
Als je geen of aangepast ondergoed moet dragen onder een jurk is het belangrijk om de juiste ondersteuning te voorzien. Een dunne laag stof waaronder alles zichtbaar is is misschien niet zo naar je zin. Hier gebruik ik stevige katoen en een dunne fleece om een gevulde cup te maken waar ik mezelf comfortabel in kan blijven voelen zelfs met aangepast ondergoed.
7. De juiste print
Een retro kleedje is pas helemaal af als het een leuke print heeft. Laat je helemaal gaan met bolletjes, streepjes, fruit of schattige dieren of combineer met contrasterende kleuren voor de details.