Dit ben ik!

about

Mijn naam is Sarah en ik ben gepassioneerd door twee dingen: (mijn eigen) kleding naaien en nieuwe dingen leren. En zoals dat zo vaak gaat bij passies wil ik niets liever dan die te delen, door leren naaien leuk en gemakkelijk te maken en door mijn patronen, in het Nederlands en met hopen illustraties en stap voor stap uit te leggen. Waarom leren naaien, hoor ik je denken? Wel hierom:

 • Omdat je iets uniek wil dragen, net zo uniek als jij.
 • Omdat het ook echt een nuttige hobby is
 • Omdat je je eigen kleding kan herstellen of aanpassen
 • Omdat niemand anders dan jijzelf bepaalt wat je draagt
 • Omdat het veel voldoening geeft
 • Omdat je kleding verdient die ook echt past
 • Omdat je weet dat de kleding die jij draagt op een eerlijke manier geproduceerd is.
 • Omdat je de beste kostuums kan maken voor je (klein)kinderen.
 • Omdat je creatief kan zijn en helemaal zelf kan kiezen.
 • Omdat het goed is voor de natuur
 • Omdat het een uitdaging is
 • Omdat het rustgevend is
 • Omdat het je zelfvertrouwen een boost geeft
 • Omdat je iets nieuw wil leren
 • Omdat het een oude traditie is
 • Maar bovenal: omdat het leuk is

Er was eens... een naaimachine

Als je op het internet op zoek gaat naar redenen waarom mensen hun eigen kleren naaien vind je enorm veel goede redenen en vooral ook veel hartverwarmende verhalen.

Mijn eigen verhaal begint zoals dat van zovele andere met de naaimachine van mijn Oma, bij toeval had ik besloten mijn mama te assisteren met het omzomen van een reeks doekjes, en daarvoor hadden we een naaimachine nodig. Oma legde ons geduldig uit hoe je de machine moest gebruiken en ik zette voor het eerst in mijn leven de voet op de pedaal en ik ben eigenlijk nooit meer gestopt.

 

In de jaren die daarop volgden raakte ik meer en meer geïnteresseerd in het ontwerpen en maken van mijn eigen kleding. Het werd een verhaal van vallen en opstaan, waarbij ik verschillende keren probeerde te vliegen voor ik kon lopen of zelfs maar stappen. Mijn eerste jurk naaide ik volledig met de hand uit een oud laken dat ik bij de vodden gevonden had. Ik vergat een rits in de planning en was dus genoodzaakt om de stof open te knippen om haar te kunnen dragen. Niet veel later ging ik bij mijn andere grootmoeder op visite om een tweede jurk te stikken, en al snel kreeg ik de naaimachine van mijn oma in bruikleen, tot nader order mijn meest gekoesterde bezit.

https://misssmartiesews.com/wp-content/uploads/2017/02/cropped-logoand-cherries-05.png

Na een reeks geslaagde en minder geslaagde pogingen tot het ontwerpen van mijn eigen kleding ontdekte ik patronen en bij uitbreiding naaitechnieken. Ik begon me te verdiepen in de technische kant van het naaien en zag de afwerking van mijn ontwerpen met grote sprongen verbeteren. Nu ik andermans patronen kon gebruiken begreep ik ook veel beter hoe ik zelf patronen kon tekenen en ik verdiepte me in een goede pasvorm en een originele snit. Mijn passie voor retrokledij dreef me naar het namaken van kleding die ik mooi maar te duur vond.

Nu ik kleding maken voor mezelf aardig onder de knie had, keerde ik terug naar patroonontwerp. Ik verdiepte mezelf in het graderen van een patroon (dat is het aanpassen aan verschillende maten) en het digitaliseren van patronen. Ik maakte kleding naar eigen ontwerp voor mezelf en mijn omgeving en deze keer zonder scheurende naden of slordig stiksel.

 

Echt ervaring met kleding op maat maken kreeg ik toen ik begon met kostuums voor de Burlesque groep Sinners Dollhouse. De variatie aan aanpassingen die ik moest uitvoeren voor iedere vrouw was enorm, ook al zouden ze in de winkel vaak zogezegd dezelfde maat moeten kopen. Meer en meer besefte ik dat de ideale maat niet bestaat en dat we onze kleding moeten aanpassen aan ons lichaam en niet andersom. Meer en meer ging het binnenin kriebelen om al die kennis te delen met de buitenwereld. Om komaf te maken met negatieve zelfbeelden en traumatische winkelervaringen, om mensen te leren kleding te maken die bij hen past en waar ze zich goed in voelen.

 

Na lang leren, plannen en reviseren was ik eindelijk klaar! Mijn eigen naailessen geven in het hartje van Antwerpen. Mijn droom om mensen op weg te helpen met iets nieuws, gecombineerd met mijn passie voor maken.