patroongeschiedenis: the walkaway dress

Dit patroon was het populairste van de jaren ’50. Er bestaat een legende dat de productie van alle andere patronen bij McCalls (het grootste patroonbedrijf van Amerika) een aantal maanden heeft stilgelegen omdat de vraag naar dit patroon zo groot bleef dat de drukpersen niet konden volgen met de oplage. Dit patroon is zonder twijfel een van de meest verkochte patronen ooit, niet alleen toen maar nu nog steeds in de vorm van remakes.

De walkaway dress werd zo populair door haar intrigerende vorm. De slagzin voor het paroon was: begin bij het ontbijt en wandel ermee buiten tegen de luch. Dat is natuurlijk een beetje overdreven, maar dat deze jurk snel af is klopt wel. Ze bestaat immers uit maar 3 patroondelen die op een slimme manier over elkaar gewikkeld worden zodat je helemaal netjes gekleed bent. Omdat het een wikkeljurk is zou de pasvorm in theorie ook vrij eenvoudig aan te passen moeten zijn.

De patroondelen worden afgewerkt met biasband, een contrasterend lint dat de jurk een unieke uitstraling kan geven en vooraan op de taille gesloten door drie kleine knoopjes. Het patroon is bovendien een echt kind van zijn tijd, dankzij de twee lagen stof die je helemaal omhullen is er heel weinig risico op inkijk.  Atypisch voor dit ontwerp is wel dat het niet gedragen kan worden met een klassieke petticoat door de vorm van de onderjurk.

Al bij al moet ik zeggen dat ondanks de grote populariteit van het patroon vroeger en de vele versies die ik er nu al van gezien heb, kom je hem maar weinig tegen in foto’s uit de jaren 50. Misschien omdat het resultaat een heel eenvoudige ‘day dress’ is, een jurk om dag in dag uit te dragen, bij het werk en winkelen, niet om aan te doen voor een uitje in het weekend of om op date te gaan.

De stijl van deze jurk is in ieder geval uniek en ideaal voor een beginner die zich eens aan retro kleding wil wagen. De pasvorm perfect krijgen is echter minder gemakkelijk dan het lijkt, vooral omdat het wikkeleffect beginners in de war kan brengen tijdens het aanpassen van het patroon. Toch heeft deze look zich in het hart van vele vintage liefhebbers genesteld en hebben heel wat naaisters minstens één versie in hun kast hangen. Zeker de moeite waard om eens uit te testen dus!