stoffenbibliotheek

 

Het fenomeen stoffenbibliotheek – of de not-so-secret-stash
Als je deel uitmaakt van een groep creatieve enthousiastelingen of je volgt de naaiwereld online, zal je snel merken dat het opbouwen van een overschot aan stoffen bijna onvermijdelijk is. Soms bedenk je je voor je het project gaat maken dat de kleur die je zo ideaal vond toch je ding niet is, of zie je in dat je die fantastische stof beter kan gebruiken voor een heel ander project, besluit je project toch (nog) niet te maken of heb je gewoon overschot aan stof. En soms krijg je de stoffenjackpot: als mensen horen dat je naait krijg je gemakkelijk gratis stof bijeen (oude lakens zijn bijvoorbeeld ideaal om testkledingstukken te maken). Het beste zijn giften van oudere creatievelingen die ermee ophouden, de schatten die nog verborgen liggen op hun zolders en naaikamers zijn vaak fantastisch.


Ook al lijkt dit een slechte gewoonte: wanhoop niet, deze stoffenbibliotheek is enorm inspirerend en stelt je na een tijd in staat om, zonder nieuwe stof te kopen, hele projecten af te ronden. Probeer deze stofoverschot niet te ver weg te stoppen, als ze zichtbaar is zal je ze waarschijnlijk gemakkelijker ook gebruiken.

 
Ik bewaar mijn stash in een boekenrek en gebruik hem sindsdien voor bijna elk project dat ik maak. Alles zit netjes opgevouwen en gelabeld en is makkelijk te nemen en terug te zetten als ik me toch bedenk. Ik ga vaak voor mijn boekenrek zitten met het patroon dat ik wil maken en bedenk me dan welke stoffen geschikt zouden zijn en welke niet. Ook voor details kan de stoffenbibliotheek wonderen doen, zoek je nog dat perfecte stofje om te combineren met die fantastische vintage stof die je op de rommelmarkt hebt gevonden? Geen nood, omdat je de stof die je gekocht (of gekregen hebt) zelf al fantastisch vind zal je wellicht wel iets vinden dat bij je smaak past.

 

Enkele bewaartips:

Rangschik je stoffen ook best van zwaar naar licht of omgekeerd zo moet je niet altijd alles uit het rek halen om het gewicht van je stof te voelen. Ik hou ook mijn rekbare en niet rekbare stoffen apart omdat die uiteraard ook voor heel andere projecten geschikt zijn.

 

Bewaar je stoffenvoorraad best niet op een al te lichte plaats: teveel zonlicht kan je stof doen verkleuren op de vouw. Ik bewaar mijn boekenrek in de gang op de eerste verdieping, daar staat het uit de weg en niet te licht. Heb je alleen zonovergoten ruimtes? Voorzie dan een gordijntje voor je kast, zo valt het stiekem ook niet zo veel op als je weer eens vijf meter van je favoriete (maar tragisch ondraagbare) kleur gekocht hebt.

 

Vouw je stof op rond zuurvrij karton, zo verzuurt je stofvezel niet en verkleurt / verouderd je stof minder snel. Je kan het op maat voorgesneden kopen online of bij je stripspecialist (vraag naar comic book board of zuurvrij karton om comics mee te bewaren. (je moet de versie hebben waar silver op staat). Meestal is dit maar aan één zijdde zuurvrij gemaakt maar het is niet erg duur en kan je kan voor je mooiste stoffen altijd een dubbel kartonnetje gebruiken.

 

Voeg papiertjes toe met waar je welke stof gekocht hebt, voor welke prijs en vooral hoeveel meter je nog hebt. Dit bespaart je veel werk met het afrollen en terug oprollen van te kleine hoeveelheden stof.

 

Probeer je stof zo te vouwen dat je geen speldjes nodig hebt, die kunnen na een tijdje gaan roesten.

 

Als je echt op en top in orde wil zijn: was al je stoffen voor je ze oprolt, zo kan je altijd onmiddelijk aan de slag als inspiratie toeslaat. (Of mijn versie) noteer op je papiertje bij de stof of je de stof al hebt voorgewassen, zo doe je het zeker geen twee keer en probeer elke keer als je een deel van je stof wast nog een paar andere stofjes aan te pakken, hopelijk raakt alles zo gewassen.