Winkelwijs: stof kiezen

Als je nog niet lang naait kan het erg overweldigend zijn om naar de winkel te stappen en stof te kopen. Hoe weet ik dat ik geen miskoop doe? Waar moet ik op letten in de winkel?

 

 

 

 


Hoe weet ik wat ik wil?
Voor je stof gaat kopen moet je je een aantal dingen afvragen over welke eigenschappen je stof moet hebben voor het project dat je voor ogen hebt (soms loopt dit ook andersom en spreekt een stof je zo aan dat je meteen vijf projecten kan bedenken waarvoor je DEZE stof NU nodig hebt, blijf rustig, dit is normaal, geef gewoon toe en begin je eigen stoffenbibliotheek).

Zorg ervoor dat je voor je stof gaat kopen kan antwoorden op de volgende vragen:

Moet mijn stof stijf of soepel zijn voor wat ik wil bereiken?
Wil ik een dunne of een zware stof?
medium stijve stof links, soepele, lichte stof rechts

 

Vraagt het patroon dat ik wil gebruiken om rekbare stof?
Wil ik een kreukvrije stof (synthetisch) of een waar je makkelijker mee werkt (natuurlijke vezels)?

Deze vragen zijn essentieel voor hoe je project er zal uitzien, als je weinig ervaring hebt kan het helpen om eens aan een gelijkaardig kledingstuk dat je al hebt te gaan voelen, je wil dat de stof voor jou project ongeveer dezelfde eigenschappen heeft. Op de stoffenbeurs of in de stoffenwinkel is het ok om aan de stof te voelen, maak een stukje stof los van de rol en drapeer het even in de lucht, controleer of de stof rekbaar, licht zwaar, doorschijnend of kreukvrij is…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil ik een drukke print of liever iets effen?
Wil ik een felle kleur of een neutrale kleur die ik gemakkelijk kan combineren?

Hoe verleidelijk het ook is om naar de mooiste, leukste, schattigste stofjes te grijpen (zijn we niet allemaal een beetje eksters). Denk altijd eerst na hoe de stof in jou kleerkast zal passen. Kan je de kleur gemakkelijk combineren? Wil je er echt uitzien als een wandelende kerstboom? Kies vooral waar jij je je goed in voelt, je hebt de kans om nu eens echt te maken wat jij wil. Soms kan het ook een uitdaging zijn om eens echt na te denken over wat er bij jou huidige levensstijl en kleerkast past en jezelf te beperken tot bepaalde kleuren of silhouetten. Maar dat is een onderwerp op zich.

Hoeveel stof heb ik nodig?

Hier accuraat op kunnen antwoorden kan je veel geld besparen. Hou er wel rekening mee dat je voor sommige stoffen met patronen met een duidelijke boven en onderkant meer stof zal nodig hebben dan er bij de stofsuggesties van je patroon wordt aangeraden.